اسطرلاب اختراع شيخ بهايي نيست

به گزارش ميراث‌‌آريا(chtn) حجت‌السلام محمدعلي قرباني در کنگره بزرگداشت رودکي در مورد اسطرلاب و کاربرد اسطرلاب شيخ‌بهايي گفت: بعضي پيدايش اسطرلاب را به يونان و بعضي ديگر نيز معتقدند که جام‌جم نيز اسطرلاب بوده و پيدايش آن به ايران باز مي‌گردد.

وي در بيان معاني اسطرلاب يادآور شد: اسطرلاب به معاني ستاره، ميزان و مقياس ستارگان، ستاره‌ياب، فلک‌آب، آئينه آسمان، آئينه افلاک و جام‌جم تعبير شده است.

قرباني در رابطه با پيدايش اسطرلاب گفت: بعضي پيدايش اسطرلاب را به بطليموس نسبت مي‌دهند و بعضي ديگر اختراع آن را به دست ايرانيان مي‌دانند اما آغاز آن از هرکجا بوده مشهود است که اسطرلاب فعلي، اولين نمونه اسطرلاب نبوده است.

وي با بيان اينکه از قرن دوم هجري که اسطرلاب وارد حيطه علوم اسلامي شد مسلمانان استقبال زيادي از آن کردند، خاطر نشان کرد: اولين اسطرلاب کروي را جابربن ثنان در قرن سه هجري ساخت و قرن 9 هجري اوج کاربرد اسطرلاب در ايران است.

قرباني رونق صنعت اسطرلاب‌سازي را تا قرن 12 هجري دانست و افزود:در حدود 400 سال است که ديگر صنعت اسطرلاب‌سازي حقيقي را نداريم و آنچه که در حال حاضر ساخته مي‌شود بازاري و دقيق نيست.

وي با اشاره به اينکه اروپاييان بيش از همه ملل دنيا ارزش کاربردي اسطرلاب را درک و اقدام به‌ جمع‌آوري آن کردند، يادآور شد: از مجموع 800 اسطرلابي که در دنيا وجود دارد 165 عدد از آن در موزه انگلستان نگهداري مي‌شود.

قرباني در رابطه با اسطرلاب شيخ بهايي گفت: عده‌اي تصور مي‌کنند شيخ بهايي مخترع اسطرلاب است، درحالي‌که قبل از شيخ بهايي افراد زيادي را داريم که در زمينه رصد از آن استفاده کرده‌ اندبه طوري که رصدخانه الغ‌بيک نيز بر همين مبنا طراحي و ساخته شده است./115

انتهای پیام/

کد خبر 1387100748